• PÅSK-REA! 20% på ALLT!

Serie #3: Upsala Ekeby – den svenska keramikskattens juvel

|17/04, 2023

Serie #3: Upsala Ekeby – den svenska keramikskattens juvel

Välkommen till vår blogg om svensk design och dess historia! I dagens inlägg ska vi fördjupa oss i den spännande världen av Upsala Ekeby – en av Sveriges mest välkända och älskade keramiktillverkare. Vi kommer att avslöja några roliga fakta och varför Upsala Ekeby fortfarande är så populärt bland samlare och designälskare över hela världen. 

En kort historik om Upsala Ekeby

Upsala Ekeby grundades redan 1886 i Uppsala, och har sedan dess varit en pionjär inom keramikindustrin. Företaget har genom årens lopp samarbetat med många framstående designers och konstnärer, vilket har resulterat i en rad ikoniska och stilbildande kollektioner. Upsala Ekeby var även en av de första tillverkarna i Sverige att experimentera med glasyrtekniker och färger, vilket gav deras produkter en unik och nyskapande estetik.

Varför är Upsala Ekeby så populärt?

Det finns flera anledningar till varför Upsala Ekeby är så populärt bland både samlare och designälskare. En av dessa är företagets hängivenhet till kvalitet och hantverk. Varje keramikföremål som tillverkades av Upsala Ekeby har genomgått en noggrann och detaljerad process, från designstadiet till den färdiga produkten. Detta har gett Upsala Ekebys keramik ett värde och en skönhet som tål tidens tand.

En annan anledning till populariteten är de innovativa och kreativa designsamarbeten som präglat företagets historia. Upsala Ekebys keramik är inte bara vackra föremål att titta på, de bär även på en rik historia och berättelser från sina skapare. Detta gör dem oerhört attraktiva för samlare och de som är intresserade av svensk designhistoria.

Några roliga fakta om Upsala Ekeby

  • Visste du att Upsala Ekeby började som ett tegelbruk innan de började producera keramik? Tegelproduktionen lades dock ned när keramiken blev mer populär och efterfrågad.
  • Upsala Ekeby har samarbetat med flera kända designers, såsom Ingrid Atterberg, Anna-Lisa Thomson, Vicke Lindstrand och Mari Simmulson. Deras signaturstilar har bidragit till att göra Upsala Ekebys keramik så unikt och eftertraktat.
  • Företaget hade en egen konstnärsateljé på 1930-talet, där konstnärer och designers kunde experimentera fritt med olika material, tekniker och former. Detta ledde till en mängd kreativa och nyskapande designlösningar.

För dig som är intresserad av att köpa klassiska Upsala Ekeby-föremål, har vi på Vintrotastic ett stort utbud av dessa älskade och tidlösa keramikskatter. Vår samling omfattar allt från vackra vaser och skålar till dekorativa figurer och fat. Oavsett om du är en passionerad samlare eller bara vill ha en vacker inredningsdetalj för ditt hem, kommer du garanterat att hitta något som passar dig i vårt sortiment.

Besök vår webbplats här och bläddra igenom våra noggrant utvalda Upsala Ekeby-föremål. Vi är säkra på att du kommer att hitta något unikt och värdefullt som förgyller ditt hem eller din samling.

Ses snart på Vintrotastic!