• PÅSK-REA! 20% på ALLT!

Serie - #2 Sveriges främsta porslin-/keramiktillverkare och deras designers - Rörstrand

|1/04, 2023

Serie - #2 Sveriges främsta porslin-/keramiktillverkare och deras designers - Rörstrand

Hej alla porslinsälskare och välkomna till Vintrotastics blogg om keramik, porslin och allt däremellan! Idag fortsätter vi vår serie om Sveriges främsta porslin-/keramiktillverkare och ska prata om en av Sveriges mest kända och älskade, nämligen Rörstrand. Vi på Vintrotastic är stolta över att kunna erbjuda er ett brett sortiment av vintage Rörstrand-porslin, och i dagens inlägg vill vi dela med oss av vår passion och kunskap kring detta fantastiska varumärke.

Rörstrand grundades redan 1726 och är därmed en av de äldsta porslinstillverkarna i Europa. Det var faktiskt det andra porslinsbruket som grundades i Sverige, efter Gefle Porslinsfabrik. Rörstrand startades av Johan Wolff, en tysk adelsman, och fabriken låg ursprungligen på Rörstrandsslottet i Stockholm. Namnet Rörstrand kommer från slottets närliggande område, där det förr fanns vassruggar som kallades "rörstränder". Visst är det lite roligt att veta varifrån namnet kommer?

Från början tillverkade Rörstrand främst fajans, en sorts keramik med en glasyr som ger en vacker, glänsande yta. Det dröjde inte länge förrän Rörstrand började experimentera med porslin och 1750-talet markerade starten för deras porslinstillverkning. Deras porslin blev snabbt populärt, och Rörstrand blev kända för sin höga kvalitet och eleganta design.

Genom åren har Rörstrand samarbetat med många kända formgivare och konstnärer. En av de mest kända är Gunnar Nylund, som var chefsdesigner mellan 1931 och 1955. Nylund skapade en rad populära serviser och pjäser, som än idag är eftertraktade på vintage- och antikmarknaden. Några av hans mest kända verk inkluderar serviserna "Blå Eld" och "Swedish Grace".

En annan ikonisk formgivare som arbetade för Rörstrand var Marianne Westman. Westman är kanske mest känd för sin charmiga och lekfulla servis "Mon Amie", som lanserades 1952 och än idag är en riktig klassiker. Med sitt blåvita mönster av blommor och blad är det lätt att förstå varför "Mon Amie" blivit en favorit hos många porslinsentusiaster. Här på Vintrotastic har vi ofta Mon Amie-produkter i vårt sortiment, så håll utkik om du vill ha en bit av svensk porslinshistoria i ditt hem!

Under 1900-talet fortsatte Rörstrand att utvecklas och experimentera med nya material och tekniker. Till exempel var de pionjärer inom benporslinstillverkning, vilket är en typ av porslin med mycket hög kvalitet och styrka. Det är bland annat benporslin som används i deras berömda servis "Swedish Grace", som har en tidlös design och är en riktig klassiker på såväl middagsbjudningar som i vardagsrummet.

Rörstrand har även varit innovativa när det gäller deras miljöarbete. De var först i Sverige med att införa en miljöklassning för sina produkter, vilket visar på deras engagemang för att skapa hållbara och miljövänliga porslinsprodukter.

Även om Rörstrands fabrik i Lidköping stängde 2005, så lever varumärket vidare genom Fiskars, som förvaltar och utvecklar Rörstrands klassiska serviser och mönster. Detta innebär att vi fortfarande kan njuta av deras fantastiska porslin och att nya generationer får chansen att upptäcka Rörstrand och dess rika historia.

Här på Vintrotastic är vi alltid på jakt efter spännande Rörstrand-fynd att erbjuda våra kunder. Det är en speciell känsla att hitta en vacker kopp, tallrik eller skål som har överlevt tidens tand och har en historia att berätta. Varje gång vi hittar en unik Rörstrand-pjäs känner vi oss som om vi har hittat en liten skatt, och det är denna passion för porslin som driver oss att fortsätta leta efter nya skatter att dela med er.

Så om du är lika förtjust i Rörstrand som vi är, varför inte ta en titt på vårt utbud av vintage Rörstrand-produkter här på Vintrotastic? Kanske hittar du just den där eftertraktade koppen som saknas i din samling, eller så kanske du upptäcker en helt ny favorit som väcker din passion för porslin ännu mer.

Oavsett vad du letar efter, så hoppas vi att du har fått en större förståelse för Rörstrands fantastiska historia och varför deras porslin är så speciellt. Vi på Vintrotastic kommer fortsätta att hålla utkik efter de där unika Rörstrand-pjäserna och att dela vår passion för porslin med er. Tills nästa gång, ta hand om er och lycka till med fyndjakten!

Tack för att ni läste dagens inlägg, och glöm inte att följa oss på Instagram för att hålla er uppdaterade om nya Rörstrand-fynd och annat spännande från Vintrotastics värld. Vi ses snart igen!